Gıda Takviyesi

Tribulus


Tribulus nedir? Ne işe yarar?

Tribulus, dikenlerle kaplı meyve üreten bir bitkidir. Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu’nun bazı bölgeleri dahil olmak üzere birçok yerde yetişir. Küçük, yatık, 10–60 cm yüksekliğinde, tüylü veya ipeksi tüylü bir çalıdır. Yapraklar zıttır, genellikle eşit değildir, paripinattır, 5 ila 8 çift arasında iğnelidir ve eliptik veya dikdörtgen mızrak şeklindedir.

*Bitkinin hem kökü hem de meyvesi, Geleneksel Çin Tıbbında ve Hint Ayurveda tıbbında tıbbi olarak kullanılmıştır. Geleneksel tıpta göğüs ağrısı, kalp sorunları, baş dönmesi, cilt ve göz rahatsızlıklarında, böbrek taşlarını atmak için, idrar söktürücü ve tonik olarak kullanılır. Bugün, Tribulus terrestris, genel bir sağlık takviyesi olarak ve ayrıca vücutta testosteron gibi davrandığını söyleyen bazı araştırma sonuçları nedeniyle cinsel işlevi iyileştirmek kullanılmaktadır. 3 ay süren ve 12-60 yaş arası cinsel problemi olan kadın ve erkeklerin katıldığı bir araştırma yapılmıştır. Araştırma sonucu, bu takviyenin aslında testosteronu artırmadığını bulmuşlardır. Diğer araştırmacılar, Tribulus Terrestris’ in bazı hayvan çalışmalarında testosteronu artırabildiğini ancak bu sonucun insanlarda genellikle görülmediğini bulmuşlardır.  

Tribulusun faydaları nelerdir?

·         Tribulus Terrestris Libidoyu Artırabilir: Bu takviye, testosteronu artırmasa da libidoyu artırabilir. Bazı araştırmacılar, cinsel dürtüleri azalmış erkeklerin iki ay boyunca günde 750-1.500 mg Tribulus terrestris tükettiğinde, cinsel isteklerinin %79 arttığını bulmuşlardır. Ayrıca libidosu çok düşük olan kadınların %67’si 90 gün boyunca 500-1.500 mg takviye aldıktan sonra cinsel istekte artış yaşadı.

·         Kalp Sağlığını ve Kan Şekerini Etkileyebilir: Bir çalışmada, tip 2 diyabetli 98 kadında günde 1.000 mg Tribulus terrestris almanın etkileri incelenmiştir. Üç ay sonra, takviyeyi alan kadınlar daha düşük kan şekeri ve kolesterol düzeyleri yaşadılar. Hayvan çalışmaları ayrıca Tribulus terrestris’in kan şekeri düzeylerini düşürebileceğini, kan damarı hasarına karşı korunmaya yardımcı olabileceğini ve kan kolesterol artışlarını önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir