Gıda Takviyesi

L-ARGİNİN

Arginin nedir? Ne işe yarar?

L-arginin, kırmızı et, kümes hayvanları, balık ve süt ürünlerinde doğal olarak bulunan bir amino asittir. Bitki bazlı kaynaklar içinse kabak çekirdeği, soya fasulyesi, mercimek ve nohut diyebiliriz. Protein yapmak için gereklidir ve genellikle dolaşım için kullanılır. L-argininin vücudunuzda pek çok kritik rolü olduğundan, bu amino asitteki bir eksiklik hücre ve organ fonksiyonlarını bozabilir ve ciddi olumsuz sağlık sonuçlarına yol açabilir.

Yarı gerekli veya koşullu olarak gerekli olarak kabul edilir, yani hamilelik, bebeklik, kritik hastalık ve travma dahil olmak üzere belirli koşullar altında gerekli hale gelir. Kan akışının düzenlenmesi, mitokondriyal fonksiyon ve hücresel iletişim dahil olmak üzere çeşitli vücut süreçleri ve fonksiyonları için kullanılan ve bir sinyal molekülü olan nitrik oksit üretimi için gereklidir. L-arginin ayrıca büyüme hormonu, insülin ve vücuttaki diğer maddelerin salınmasını da uyarır. Laboratuarda üretilebilir ve takviyelerde kullanılabilir.

Arginin, bağışıklık tepkisinde önemli roller oynayan beyaz kan hücreleri olan T hücrelerinin gelişimi için gereklidir. Bunlara ek olarak, glutamat, prolin ve kreatin dahil olmak üzere diğer amino asitlerin öncüsü olarak işlev görür.

L-arginin, çeşitli dozajlar ve tedavi süreleri kullanılarak çeşitli koşullar için incelenmiştir; mevcut günlük dozaj eğilimleri, 3’e bölünmüş dozlar halinde oral olarak 6 ila 30 g arasında değişmektedir.

Arginin’in faydaları nelerdir?

L-arginin’in bilimsel araştırmalardan elde edilen faydaları ve kullanımlarına ilişkin örnekler aşağıda sıralandığı gibidir:

  • Yüksek tansiyonu düşürme: 2021’de yapılan bir meta-analiz, L-arginin’in yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.
  • Kalıtsal üre sentezi bozukluklarının düzeltilmesi: Vücut, idrarın bir bileşeni olan ürenin üretildiği üre döngüsünde arginin kullanır. Ve vücut bunu belirli kalıtsal bozuklukları düzeltmek için kullanabilir.
  • Kalp hastalığını önleme: 2019’da yapılan meta-analizine göre, L-arginin, dar kan damarlarının sebep olduğu kalp hastalığını önlemede etkisi olabilir.
  • Erektil disfonksiyonun tedavisi: Düşük L-arginin seviyeleri, erektil disfonksiyonla (ED) bağlantılı olabilir. 2017 yılında yapılan bir araştırmayı takip eden araştırmacılar, bunun kısmen daralmış kan damarlarına bağlı olabileceğini varsaydılar. İnsanlar, erektil disfonksiyonu tedavi etmek için genellikle sildenafil (Viagra) gibi diğer tedavilerle birlikte L-arginin takviyesi kullanırlar.
  • Prematüre bebeklerde sindirim sistemi iltihabını hafifletir: L-arginin, 2017’de yapılan bir araştırmaya göre prematüre bebeklerde ciddi bir hastalık olan nekrotizan enterokolitin önlenmesine yardımcı olabilir.
  • Tip 2 diyabet riskini azaltmak: L-arginin kan şekerini düşürmeye yardımcı olabileceğinden, diyabetli kişilerde kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabilir. 2018 yılında yapılan bir araştırma, L-arginin almanın tip 2 diyabet riskini azaltabileceğini veya başlangıcını geciktirebileceğini buldu.
  • Periferik arter hastalığının tedavisi: L-argininin kan damarlarını genişletmedeki etkileri nedeniyle, periferik arter hastalığı olanlara yardımcı olabilir.
  • Gebelik komplikasyonlarının tedavisi: L-arginin, preeklampsi, gestasyonel hipertansiyon veya yüksek tansiyon dahil olmak üzere hamilelik komplikasyonlarının tedavisine yardımcı olabilir.
  • Atletik performansı iyileştirme: 2020 tarihli bir çalışmanın sonuçları, L-arginin takviyelerinin aerobik ve anaerobik egzersiz performansı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabileceğini düşündürmektedir.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir