Glutamin nedir? Faydaları nelerdir?
Glutamin vücutta en fazla miktarda bulunan amino asittir. Kaslarda üretilir ve kan yoluyla farklı organlara aktarılır. Glutaminin iki formu vardır: L-glutamin ve D-glutamin.
L-glutamin, vücutta doğal olarak üretilen ve birçok gıdada bulunan formdur. Diğer amino asitleri ve glikozu üretmek için de gereklidir. Glutamin, vücuttaki aşırı amonyağı (yaygın olan atık ürün) uzaklaştırmak için önemlidir. Ayrıca bağışıklık sisteminizin çalışmasına yardımcı olur.
Genellikle dışarıdan takviye almadan da yeterli miktarda glutamin alabilirsiniz çünkü hem vücudunuz sentezler hem de beslenmeyle alırsınız. Ancak yaralanmalar, ameliyatlar, enfeksiyonlar ve uzun süreli stres gibi bazı tıbbi durumlar glutamin düzeylerini düşürebilir. Bu gibi durumlarda glutamin takviyesi almak bağışıklık fonksiyonuna, bağırsak fonksiyonuna ve diğer süreçlere yardımcı olabilir.
Bunu biraz açmak gerekirse, orak hücre hastalığı, yanıklar, ameliyat sonrası iyileşmeyi hızlandırmak, yaralanmalar ve HIV/AIDS komplikasyonları için glutamin alınır. Ayrıca ishal, kistik fibroz, obezite ve diğer birçok durum için de kullanılır, ancak bu diğer kullanımların çoğunu destekleyecek bilimsel bir kanıt yoktur.
Glutamin tozu kullanırken sıcak içeceklere eklememeye dikkat edilmelidir çünkü ısı glutamini yok eder. Glutamin takviyeleri de kuru bir yerde tutulmalıdır.
Besinlerde Glutamin:
Glutamin doğal olarak çeşitli gıdalarda bulunur. Tipik bir diyetin günde 3 ila 6 gram içerdiği tahmin edilmektedir, ancak bu sizin özel beslenmenize göre değişebilir.
En büyük miktarlar, yüksek protein içerikleri nedeniyle hayvansal ürünlerde bulunur.
Yapılan bir çalışma, hangi gıdalarda ne kadar L-glutamin bulunduğunu belirlemek için özel laboratuvar teknikleri kullanarak şu sonuçları elde etti;
· Yumurtalar: %4,4 (100 g yumurta başına 0,6 g)
· Sığır eti: %4,8 (100 gr sığır eti başına 1,2 gr)
· Yağsız süt: %8,1 (100 g süt için 0,3 g)
· Tofu: %9,1 (100 g tofu başına 0,6 g)
· Beyaz pirinç: %11,1 (100 gr pirinç başına 0,3 gr)
· Mısır: %16,2 (100 gr mısır başına 0,4 gr)
Glutaminin Faydaları Nelerdir?
· Bağışıklık Sistemi İçin Önemlidir: Glutamin’in en önemli işlevlerinden biri bağışıklık sistemindeki rolüdür. Beyaz kan hücreleri ve belirli bağırsak hücreleri dahil olmak üzere bağışıklık hücreleri için kritik bir yakıt kaynağıdır. Vücudun glutamin ihtiyacı, onu üretme yeteneğinden daha fazlaysa, vücudunuz bu amino asitten daha fazlasını serbest bırakmak için kas gibi protein depolarını parçalayabilir. Ek olarak, yetersiz miktarda glutamin bulunduğunda bağışıklık sisteminin işlevi tehlikeye girebilir. Bu nedenlerle, yüksek proteinli diyetler, yüksek glutaminli diyetler veya glutamin takviyeleri genellikle yanık gibi büyük yaralanmalardan sonra reçete edilir.
· Bağırsak Sağlığında Rol Oynar: İnsan vücudunda, bağırsaklar bağışıklık sisteminin en büyük kısmı olarak kabul edilir. Glutaminin bağırsak ve bağışıklık hücreleri için önemli bir enerji kaynağı olduğu düşünüldüğünde bağışıklık sistemine faydasını bağırsak sağlığındaki rolü ile ilişkilendirebiliriz. Ayrıca bağırsakların içi ile vücudun geri kalanı arasındaki bariyeri korumaya yardımcı olur ve böylece bağırsakta oluşabilecek sızmalara karşı koruma sağlar. Bu da zararlı bakteri veya toksinlerin bağırsaklardan vücudun geri kalanına geçmesini önler. Ek olarak, bağırsaktaki hücrelerin normal büyümesi ve bakımı için önemlidir.
· Kas Kazanımı ve Egzersiz Performansı Üzerinde Etkilidir: Protein yapı taşı rolünden dolayı bazı araştırmacılar, takviye olarak glutamin almanın kas kazanımını veya egzersiz performansını iyileştirip iyileştirmediğini test ettiler. Bazı araştırmalar, glutamin takviyelerinin kas ağrısını azaltabileceğini ve yoğun egzersizden sonra iyileşmeyi artırabileceğini bildirdi.